Zaterdag 17 september: planten red-actie!

Schermafbeelding 2022-09-09 om 15.55.34

In 2018 werden de parkeerplaatsen op straat opgeheven. Op veel oude parkeervakken kwamen – na buurtactie – tijdelijke tuintjes. Nu is het dan zover: de werkzaamheden gaan van start! 

Vanaf maandag 19 september moeten daarom de groenvakken in de 1e Jacob van Campen en het meest noordelijke deel van de Frans Halsstraat leeg zijn. Het gaat om fase 1, 2A en 2B op het kaartje.

Schermafbeelding 2022-09-04 om 22.43.07

Doe je mee?

Afgelopen jaren hebben veel bewoners van alles in de groenvakken bijgeplant. Op zaterdag 17 september organiseren we een actie voor de bewoners van de 1e Jacob v Campen en de noordelijke Frans Hals (fase 1 – 2a – 2b op het kaartje) die hun planten willen veiligstellen. Help je mee? Iedereen is welkom om mee te doen ook al woon je elders in de buurt.

Tijden: zat 17 sept I 10.00 – 13.00
Ontmoetingspunt & catering: hoek 1e Jacob v Campen / Frans Halsstraat

Er wordt gezorgd voor:
* grote bloempotten, compost, tuinaarde
* koffie & thee (met dank aan de Biz)
* advies door Natuur & Milieuteam Zuid
* enkele kruiwagens, schoppen en schepjes om te lenen
* hulptroepen

Rond 11.30 is er koffie bij de Biz buurttafel. 

Waar kun je als tuinbeheerder je planten onderbrengen?
* In principe zorg je zelf voor een nieuwe bestemming voor jouw planten.
* Sommige bewoners hebben hun tuin of terras als tijdelijke opslag aangeboden. Dat laatste heeft alleen zin als je zeker weet dat je de planten na de herinrichting weer in een groenvak kwijt kunt – lang niet altijd dus, zie verderop.
* Een ongebruikt plantenvak in een straat die voorlopig nog niet aan de beurt is. We hebben een overzicht van mogelijke opslagvakken.
* Weggeven.

!! Neem zelf zoveel mogelijk schoppen en ander materiaal mee !!

Kun je er niet bij zijn de 17e,  maar heb je wel planten in de straten die de 19e leeg moeten zijn? Haal ze dan zelf vóór maandag 19 september weg.

Kun je het niet zelf of heb je extra handen nodig? Anderen kunnen helpen. Stuur een mail naar contact@franshalsbuurtvereniging, of zeg het op de dag zelf.

Voor de volgende fases komen t.z.t. ook Red de planten-acties. De plantjes in alle andere straten dan 1 – 2b kunnen dus voorlopig blijven staan. Alleen de groenvakken op straat moeten leeg. De geveltuinen blijven in principe intact.

_DSC0164

Fase 3 en verder

Ook voor de andere straten worden verderop in het traject planten-red-acties georganiseerd. Het ziet ernaar uit dat, naast Natuur & Milieuteam Zuid, Stg. Struikrovers daar een rol gaat spelen. Zij ‘redden’ planten en geven ze een nieuwe bestemming. Voor de aftrap in september was dat te kort dag, maar later meer! De totaalplanning voor de hele herinrichting vind je hier.

De groenvakken na de herinrichting

Als de straat heringericht is worden er door de gemeente planten in de groenvakken gezet. De kruiden, struiken en bomen zijn samen met buurtbewoners uitgekozen. Behalve zulke groenvakken worden er ook wadi’s aangelegd – zie hieronder. In de straten 1 – 2b komen hier wadi’s:
– 1e JvC, westkant: alle groenvakken aan de even zijde
– 1e JvC, oostkant: alle groenvakken aan de oneven zijde, m.u.v. het vak thv huisnr. 33

De planten die de gemeente aanplant zien er aanvankelijk schrieler uit dan de planten die bij het tuincentrum vindt. Planten in tuincentra zijn er nl. op gekweekt om er bij het aankoopmoment uitbundig uit te zien, maar zijn op langere termijn niet sterk (plofplanten). Bij de biologische planten die de gemeente inkoopt is het precies andersom: ze worden vanaf het tweede seizoen juist steeds voller en uitbundiger. Daarom wordt er tussen deze planten relatief veel ruimte vrijgelaten die ze later hard nodig hebben, en je helpt ze door daar geen extra planten tussen te zetten.  

_DSC0085

Adoptant worden?

Ook  na de herinrichting kunnen weer groenvakken geadopteerd worden. Daarvoor moet je je opgeven bij de gemeente. De routing daarvoor wordt komende maanden uitgewerkt in overleg met de bewonerswerkgroep groen. Wel staat al vast dat ook de adoptievakken voor ca. 90 % worden voorgeplant door de gemeente. M.a.w. je kunt zo’n 10% van het vak zelf beplanten.

 

Adoptant worden?

Ook  na de herinrichting kunnen weer groenvakken geadopteerd worden. Daarvoor moet je je opgeven bij de gemeente. De routing daarvoor wordt komende maanden uitgewerkt in overleg met de bewonerswerkgroep groen. Wel staat al vast dat ook de adoptievakken voor ca. 90 % worden voorgeplant door de gemeente. M.a.w. je kunt zo’n 10% van het vak zelf beplanten.

 

_DSC0085
Wadi

Uitleg over wadi’s

Een wadi is een met grind en zand gevulde greppel, die water zowel kan vasthouden als infiltreren. De beplanting langs de buitenrand moet goed tegen grote droogte kunnen, maar de andere planten in de wadi moeten niet alleen extreme droogte aankunnen maar er ook goed tegen kunnen om langdurig met hun ‘voeten’ in het water te staan.

Wil je weten hoe een wadi precies werkt en welke planten zich daarvoor lenen, klik hier (helemaal omlaag scrollen).